El XV Cos d'Exèrcit al Priorat (Abril - Juliol de 1938)

Aticle publicat el 20 de desembre de 2013
Autor: Josep Munté i Mateu

VIDEO
Miravet 1938 - 2012

Aticle publicat el 17 d'agost de 2012
Autor: Josep Munté i Mateu

Aquest primer article visual, és un recull fotogràfic vinculat a una sèrie d'instantànies realitzades al municipi de Miravet i als seus voltants. Aquestes fotografies van ser preses durant els dies immediats al forçament del riu Ebre (25 de juliol de 1938). Es tracta d'un reportatge propagandístic que tenia la missió d'enaltir la victòria inicial de les forces republicanes, un cop travessat el riu.

Panoràmica de la vila de Miravet enregistrada des dels turons que dominen la el pas de la barca a la riba esquerra de l'Ebre.

Mítica instantània de l'ofensiva de l'Ebre.

Carrers de Miravet...

Escena relaxada emmarcant l'Església Vella de Miravet.

Llegendària i melangiosa imatge de la batalla de l'Ebre realitzada des de la terrassa sud del recinte jussà del castell de Miravet. El combatent republicà contempla l'Ebre camí del Pas de Barrufemes cap a Benifallet. A l'esquerra s'aprecia el Mas de Pegna.
EL CANALETA. UN SECTOR OBLIDAT DEL FRONT DE L'EBRE.

Aticle publicat el 20 d'octubre de 2012
Autor: Josep Munté i Mateu

En aquest petit capítol, podreu observar tres instantànies fotogràfiques localitzades a la zona del riu Canaleta. sector del front situat a l'extrem sud del teatre d'operacions de la batalla de l'Ebre. Cordials Agraïments a en Josep Maria Viña i Alcoverro, veí de la localitat de Prat de Comte.

Cavalls?, Pàndols? No. Fotografia realitzada en un dels paratges més bells de la Terra Alta: el Coll Ventós, també denominat el Coll de Bot. Elevació que domina la localitat de Prat de Comte, a cavall de la sinuosa carretera local que uneix aquest municipi amb el nucli veí de Bot. Els tres protagonistes, són soldats franquistes, membres de l'escorta del general Camilo Alonso Vega, cap de la 4 Divisió de Navarra i sentinelles de l'observatori situat en aquelles contrades per a dirigir les operacions durant els combats de la contraofensiva de la serra de Pàndols (9-19 d'agost de 1.938). Els dos combatents, armats amb subfusells de procedència alemanya Schmeisser MP-28 de 9 m/m Parabellum de calibre, posen en simulada acció guerrera. Escena presenciada pels accidents geogràfics en primer terme de la Rocamaula i pels cingles més allunyats de La Falconera.

Escena enregistrada a les darreries del mes de juliol de 1.938, en les posicions que dominen l'antiga estació ferroviària del Pinell de Brai. La dotació republicana d'una metralladora d'orígen soviètic Maxim model 1.910 de 7,62 m/m de calibre, resta preparada en missió de batre la fondalada per on discorre l'antigament denominada "Carretera de Tortosa al Valle de Arán", actual N-230. Es pot observar els detalls de la metralladora amb l'aparell de punteria graduat a la meitat de l'alça, 1.500 metres, i de la cinta de munició. Sobre l'escut defensiu de l'arma, destaquen els contraforts de la cota 332 del sector muntanyós del vèrtex Armes del Rei que amb els seus 432 metres d'alçada domina la zona. Al fons, retallant l'horitzó sobressurt la cota 446 situada al nord de la cruïlla de carreteres de Prat de Comte.

Fotografia publicada en el periòdic La Vanguardia corresponent a la jornada del dijous 4 d'agost de 1.938, on s'aprecia l'edifici de l'antiga estació del Pinell de Brai. Enclau conquerit a l'inici de l'ofensiva de l'Ebre per les forces republicanes de la 46 Divisió del "Campesino".
LA 35 DIVISIÓ INTERNACIONAL AL MAS GRAN (ABRIL-MAIG DE 1938).

Aticle publicat el 17 de gener de 2013
Autor: Josep Munté i Mateu

Aquest nou article de localització fotogràfica, mostra una sèrie d’instantànies que recullen la presència de les forces republicanes de la Companyia Especial i el comandament de la 35 Divisió Internacional a l’edifici del Mas Gran i els seus voltants. En aquest casalici rural, situat en el terme municipal de la localitat prioratina de Marçà, i proper al nucli urbà del Masroig, hi fou establert el “Cuartel General Divisionario” de l’esmentada unitat internacional. Durant una curta estada, al voltant d’uns 30 dies, des de les primeres jornades del mes d’abril i fins a inicis del mes de maig de 1938, el casal agrícola del Mas Gran, fou escenari de diferents actes polítics i militars. Cordials agraïments a Albert Garcia Caballé i a Albert Montalbo Descarrega.

14 D’ABRIL DE 1.938. COMMEMORACIÓ DE LA PROCLAMACIÓ DE LA SEGONA REPÚBLICA ESPANYOLA.

Interior del pati del Mas Gran, la instantània mostra en primer pla als vailets pertanyents a l’organització infantil dels Pioners, de tarannà polític comunista, invitats d’honor a l’acte polític. En segon pla i al centre de la fotografia s’hi veu un grup de civils, possiblement periodistes o corresponsals de guerra. Mentres, dos combatents de la Companyia Especial de la 35 Divisió Internacional, contemplen l’escena, custodiant alhora l’entrada a la mansió rural.

En primer terme, apareixen els nois de l’organització dels Pioners, conjuntament amb personal femení. Una mica més enraderit, entre el grup de militars i sota la finestra, s’aprecia amb una extranya ganyota a la boca, José María Sastre, Comissari Polític de la 35 Divisió Internacional. A la paret, hi destaquen les inscripcions polítiques de signe anarquista, C.N.T. ( “Confederación Nacional del Trabajo”), A.I.T. ( “ Asociación Internacional de los Trabajadores”) i F.A.I ( “Federación Anarquista Ibérica” ).

3 / 6 DE MAIG DE 1.938 ACTES DE COMIAT DEL CAP DE LA 35 DIVISIÓ INTERNACIONAL, EL GENERAL WALTER.

Entrada de les autoritats polítiques i miltars al recinte del Mas Gran. Encapçalant la comitiva i rebent els honors dels membres de la Companyia Especial de la 35 Divisió, destaca al centre de la fotografia: Dolores Ibárruri Gómez, “ La Pasionaria”. Acompanyada a la dreta per José Díaz Ramos, secretari general del “Partido Comunista de España”, i a l’esquerra per l’amfitrió, el general “ Walter”. Entre els caps militars, destaca al fons de l’esquerra de la instantània i vora la reixa de la porta, el major Manuel Tagüeña Lacorte, cap del XV Cos d’Exèrcit.

Acte de comiat del general “Walter”, inicis de maig de 1.938. Al pati situat enfront de la façana del Mas Gran, els comandaments i oficials de l’Estat Major de la 35 Divisió Internacional posen per a l’eternitat. Entre els protagonistes, destaquen: el general “Walter”, al centre de la fotografia i amb una cigarreta a la mà. A la seva esquerra, hi ha el major Pedro Mateo Merino, el nou cap de la divisió i a l’esquerra d’aquest, hi figura el comissari polític de la divisió, José María Sastre.

El major “Modesto”, Juan Guilloto León, cap de l’”Agrupación Autónoma del Ebro” i posteriorment de l’”Ejército del Ebro”, amb botes de montar i amb la mà a l’abric, junt al comissari polític d’aquesta unitat, Luis Delage García del “Partido Comunista de España”, travessen acompanyats de presència femenina la porta del Mas Gran, un cop concluits els actes de comiat del general “Walter”.

LA XV BRIGADA INTERNACIONAL A DARMÓS (ABRIL – MAIG DE 1.938)

Aticle publicat el 26 de març de 2013
Autor: Josep Munté i Mateu Agraïments: Albert Garcia i Caballé

En aquest nou article de localització fotogràfica, podreu observar els fruits d’un llarg treball de recerca, que ha permès fixar i documentar un seguit d’instantànies realitzades per l’equip fotogràfic de la XV Brigada Internacional, equip dirigit pel sergent Harry Randall. Aquestes imatges, foren preses al voltant de la localitat de Darmós, a la comarca de la Ribera d’Ebre, durant el període en que aquestes forces hi restaren acantonades, el mes d’abril i els inicis de maig de 1.938. Moment en que els batallons d’aquesta unitat, iniciaven una incipient reorganització dels seus efectius, després d’haver restat totalment batuts i delmats durant els combats de replegament sostinguts a l’Aragó i a la Terra Alta, al llarg del mes de març de 1.938.

Imatge que ens mostra l’improvisat lloc de comandament de la XV Brigada Internacional. La foto, fou feta en les jornades immediates a l’ocupació franquista de la vila de Móra d’Ebre, la jornada del 3 d’abril de 1.938 i l’establiment de la línia del front a les ribes del riu Ebre. La fotografia recull el moment en que es realitzava una reunió del comandament i l’Estat Major de la brigada. El segon per l’esquerra, a recer del talús és el cap de la unitat, el tinent coronel d’orígen croat, Vladimir Copic. Aquesta il·lustració, fou publicada al periòdic informatiu i propagandístic, “Volunteer for Liberty”, òrgan de les Brigades Internacionals. Concretament en el número editat a Barcelona, corresponent al 19 de juliol de 1.938.

Curiosa instantània que ens mostra el servei de dutxes i higiene de la XV Brigada Internacional, instal·lades al voltant del nucli de Darmós. La imatge, ens permet observar en detall, el vehicle encarregat d’administrar aquest servei, amb la caldera en funcionament i el tanc captant aigua d’una cisterna agrícola. Mentres, es pot apreciar als combatents nus, fent ús d’aquest arma especialitzada contra la lluita dels paràsits, els polls especialment, i malalties infeccioses de la pell com la sarna. Estígma dels llargs períodes en campanya i de la vida a les trinxeres, on els combatents vivien en unes condicions higièniques molt precàries. Al fons de la fotografia, retallat en l’horitzó, apareix allargassat sobre un coll, el poble del Masroig.

Fotografia que ens mostra als combatents voluntaris del mític 57 Batalló, el “British Battalion” retratats a inicis d’abril de 1.938 al voltant de Darmós. Al centre de la fotografia, agenollat a la dreta de la metralladora d’orígen soviètic Maxim model 1.910, amb boina i caçadora de cuir, apareix el capità Sam Wild, cap del batalló. Més a l’esquerra, aguantant la bandera, destaca també amb boina i caçadora de cuir, prendes característiques dels oficials de les Brigades Internacionals, el tinent Tom Evans. Aquest batalló, fou destruit durant els combats de la retirada d’Aragó, al voltant del municipi de Calaceit, a la comarca del Matarranya a finals de març de 1.938.

Fotografia que mostra la visita, la jornada del 1 de maig de 1.938, del corresponsals de guerra Ernest Hemingway i Herbert Lionel Matthews, a les unitats de la XV Brigada Internacional. D’esquerra a dreta: Ernest Hemingway, corresponsal del periòdic “The New York Herald Tribune” i futur premi Nobel de literatura, el capità d’orígen britànic, Hugh Slater, cap de la Tercera Secció, Operacions, de l’Estat Major de la XV Brigada Internacional, i el corresponsal nord-americà, del periòdic “The New York Times”, Herbert Lionel Matthews.

Instantània que ens mostra al voluntari nord-americà d’orígen irlandès, Tom O’Flaherty. Membre del Batalló Lincoln, fotografiat a Darmós. Aquest combatent, mort en el transcurs de la batalla de l'Ebre, posa amb un fusell metrallador de procedència polonesa Browning Wz- 1928 de 7’92 m/m.